skip to Main Content

Hvad er Crowdlending?

Crowdlending er et forholdvist nyt begreb i Danmark. Før hen kaldte man det P2P-lån (per-to-peer).

Crowdlending går, kort fortalt, ud på at man låner sine penge ud og tjener penge på renterne.

Du behøver ikke at have den store check op af lommen, da man er mange som går sammen og låner mindre beløb ud. Du bestemmer selv størrelsen, og det hele foregår nemt via en online portal.

Det hele lyder måske dumt, farligt og besværligt, men hvis du læser videre, finder du ud af at det slet ikke er så dumt endda – og ej heller farligt 🙂

crowdlending

Hvordan kommer man i gang med Crowdlending?

1. Valg af platform

Det første man skal gøre, når man vil i gang med Crowdlending, er at finde den platform man ønsker at benytte.

Der findes flere forskellige platforme på markedet, og da jeg selv skulle starte med at investere mine penge i lån, måtte jeg researche meget for at finde den rigtige platform. Mit valg faldt på Mintos, som nok er den største og bedste platform. Jeg har aldrig fortrudt det valg, og har derfor heller ikke stifte bekendskab med de andre.

Nogen af de fordele som der er ved Mintos, er:

  • Hurtig overførsel af penge
  • Mulighed for buyback garanti
  • Mange lån at vælge i mellem
  • Mulighed for automatisk investering
  • God support

2. Sæt penge ind på din konto

Hvis man benytter Mintos, så skal man minimum sætte 50 Euro ind på sin konto, jeg anbefaler dog at man starter med et noget større beløb, hvis man vil tjene mere end nogle få øre.

Der er forskellige muligheder for at sætte penge ind, men vil man hurtigt i gang, så skal man vælge Trustly. Her logger man på sin bank via NemID og penge bliver derfor overført inden for få minutter. Overfører du beløb over 5000 Euro, tager det dog et par dage.

3. Vælg de lån du vil investere i

Nu skal du i gang med at tjene penge. Det kan gøres på to måder:

  1. Manuel investeringer
  2. Automatisk investeringer

Til at starte med er det sjovest at investere sine penge manuelt, da du selv vælger hvilke lån du vil investere i.

På Mintos kunne det sådan her ud:

Crowdlending Mintos

Hver linje består at et lån du kan investere i. Du kan se hvor meget vedkommende ønsker at låne, hvor meget der mangler på lånet, løbetid, rente osv. Du vælger selv hvor meget du vil investere i et lån.

Der findes forskellige filtre, hvor du vælge løbetid, valuta, lånetype, land, rente osv. Den vigtigste er “Buyback Guarantee”. Med Buyback Guarantee er du garanteret at få dine penge tilbage. Du vil automatisk få dine penge tilbage 60 dage efter de skulle være betalt. Det er en rigtig god sikkerhed, som gør at der stort set ingen risiko er ved at låne dine penge ud.

Med Automastisk Investering, kan du sætte en robot op til automastisk at låne dine penge ud, udfra dine ønsker. Du vælger selv hvor mange penge den må bruge, og om den skal geninvestere pengene, når de bliver betalt tilbage med renter. Det er super smart, og kræver minimalt arbejde af dig.

Hvor meget kan man tjene på Crowdlending?

Da det kun er renter du tjener penge på, bliver man ikke millionær af crowdlending – med mindre man sætter mange millioner ind på kontoen.

Mintos skriver at man gennemsnitligt tjener 9,11%, hvilket er langt bedre en hvad du kan tjene på at have pengene stående i banken.

De 9,11% passer dog ikke helt, i hvert fald ikke hos mig. Jeg har tjent lidt mere. Som du kan se på billedet herunder, har jeg tjent over 11% det seneste år. Jeg startede med at sætte 1000 Euro ind, men har lige sat yderligere 1000 Euro ind, så derfor passer regnskabet ikke med de tal billedet viser. Men den er god nok.

Crowdlending Mintos Overview

Risici ved Crowdlending

Det eneste som er sikkert her i livet, er døden. Der er derfor også risici forbundet med crowdlending. Men man kan gøre lidt selv, for at mindste risikoen.

Hos Mintos har de “Buyback Guarantee” på mange af deres lån. Det betyder at hvis en lånetager ikke overholder sine betalinger, så “køber” Mintos lånet tilbage af dig efter 60 dage. Så hvis du vælger kun at investere i din slags lån, så er risikoen nærmest ikke eksisterende. Det er faktisk kun hvis Mintos går konkurs, at du kan miste dine penge. Men da de er den største spiller på markedet, tror jeg næppe det sker.