skip to Main Content

Kryptovaluta kom pludseligt på alles læber i løbet af 2017, da den mest kendte kryptovaluta, Bitcoin, pludselig fik en utroligt høj markedsværdi. Faktisk var prisen på en enkelt Bitcoin mere end 19.000 amerikanske dollar, hvilket svarer til omkring 125.000 danske kroner. Dette skete blot ca. 10 år efter denne form for valuta første gang blev lanceret, hvor en enkelt Bitcoin var langt under én amerikansk dollar værd.

De helt utroligt voldsomme svingninger på kryptovalutaens værdi, gjorde mange mennesker interesserede i at handle og investere i netop disse. Hvis du er en af de mange nysgerrige, som godt kunne tænke sig at vide mere om kryptovalutaer, handel med disse og hvordan det hele foregår, så er du kommet til rette sted. Vi guider dig igennem, hvordan du som begynder opnår en basisforståelse for kryptovalutaer, så du selv kan komme i gang med at købe og sælge.

kryptovaluta
Hvad er en kryptovaluta?

Først og fremmest kan det være en glimrende start at få fastslået definitionen på en kryptovaluta. En kryptovaluta minder i teorien ganske meget om almindelig valuta eller andre former for værdier, som der handles mellem mennesker. Forskellen på en kryptovaluta og de fleste andre aktiver er dog, at en kryptovaluta udelukkende er et digitalt aktiv.

En kryptovaluta er et byttemiddel, som anvender kryptografi til at sikre transaktioner. Kryptografi kender du sikkert allerede fra andre aspekter af din elektroniske færden, hvor formentlig både din harddisk og dine e-mails i dag er krypterede. Under en krypteringsproces omdannes oprindelig information til en form for information, som ikke kan afkodes af en tredjepart. Det foregår helt automatisk gennem en krypteringsalgoritme, som omdanner data, så det ikke længere er læseligt og kan opsnappes af en tredjepart. Når den krypterede information ankommer til sin destination forekommer så en dekrypteringsproces, hvor dataene igen omdannes til den oprindelige information, så de er læselige og tilgængelige for modtageren.

Inden for kryptovaluta er det – lidt forsimplet sagt – din nøgle som er adgangen til din kryptovaluta. Alle kan i princippet sende dig kryptovaluta til din konto (eller adresse), men kun du kan tilgå dine penge via din egen nøgle. Din nøgle er lidt som et password, og inden for de fleste kryptovalutaer er din nøgle en lang streng af karakterer (bogstaver og tal). Mister du din nøgle, mister du også din valuta.

Bitcoin, Ethereum og alle de andre

Selvom Bitcoin er den mest kendte kryptovaluta på verdensplan, så er det blot én blandt mange forskellige kryptovalutaer. Alle de forskellige kryptovalutaer anvender forskellige former for teknologi til at gennemføre digitale transaktioner.

Den næststørste kryptovaluta, som findes i dag, er Ethereum. Denne kryptovaluta blev opfundet i 2014, da idemageren bag mente, at Bitcoin havde nogle udfordringer og basale mangler, som forhindrede den i at være god kryptovaluta. Ethereum blev således udviklet til at have nogle særlige fordele og skulle blandt andet kunne understøtte dét, som kaldes ”smart contracts”. Disse smarte kontrakter tillader gennemførslen af transaktioner uden en tredjepart og gennemføres helt automatisk, når nogle prædefinerede betingelser bliver mødt.

Alle de forskellige kryptovalutaer er oprindeligt opfundet for at løse forskellige formål eller udfordringer. Nogle skulle fungere lidt ligesom digitalt guld (Bitcoin for eksempel), andre skulle kunne lave anonyme transaktioner (eksempelvis Monero). Andre kryptovalutaer igen blev udviklet med formålet at kunne gennemføre milliarder af transaktioner på ganske kort tid – for eksempel gennem Internet of Things – hvilket blandt andet var ideen bag krytpovalutaen Iota.

Blockchain

Hvis du har hørt om begrebet kryptovaluta, så har du næsten med garanti også hørt om den teknologi, som ligger bag langt de fleste af dem; nemlig blockchain. Blockchain er ganske komplekst at forstå i dybden, og derfor vil vi i denne guide også kun forklare de mest forsimplede principper bag, hvad blockchain er. Hvis du bliver mere garvet inden for handel med kryptovalutaer, kan du altid på et senere tidspunkt forsøge at sætte dig mere grundigt ind i selve teknologien bag.

Kort sagt er en blockchain blot en kæde af transaktioner. Hvert led i kæden er forbundet med en kryptografisk henvisning til det foregående led (eller blok). Hver blok indeholder således information såsom både et tidsstempel, en henvisning til den foregående blok og data i form af et antal transaktioner. Det smarte ved en blockchain er, at det er en form for åben journal eller et åbent register, som holdes i hævd af en større gruppe mennesker (brugerne af blockchain) på samme tid.

En blockchain er designet med stor grad af sikkerhed, da det er utroligt svært og næsten umuligt at ændre tidligere transaktioner. Når først en transaktion er registreret i en kæde, kan ændringer nemlig kun foregå ved at ændre alle efterfølgende blokke i samarbejde med det netværk, som driver lige præcis denne blockchain.

Da blockchain er en form for open source, så er den både ret sikker og har en lav risiko for at blive udsat for korruption, hvilket er mange menneskers primære problem med almindelige og traditionelle økonomiske transaktioner (såsom bankoverførsler), som foregår digitalt i dag gennem bank- og kreditinstitutioner.

Hvordan kan jeg tjene penge på handel med kryptovalutaer?

Der findes et par forskellige måder at tjene penge på kryptovalutaer. Dog er den primære og den vigtigste måde gennem køb og salg.

Køb og salg

For at tjene penge på handel med kryptovaluta skal du egentlig blot gøre noget ganske simpelt; du skal købe billigt og sælge dyrt. Det er dog langt fra så simpelt som det lyder, da ingen rigtig ved på forhånd, om en kryptovaluta vil stige eller falde i morgen, næste måned eller næste år.

Dividender

Præcis som med nogle typer af aktier (udbytteaktier), så vil enkelte typer af kryptovalutaer også udbetale dividender. Disse særlige typer af kryptovalutaer vil nemlig betale dig penge blot for at holde på dem. Du skal faktisk hverken købe eller eje kryptovaluta i dette tilfælde – du skal blot holde dem i cirkulation. Det er de færreste kryptovalutaer som udbytte eller dividender på denne måde, og nogle af de største er NEO og KuCoin.

Mining

Måske du har hørt om fænomenet at mine kryptovaluta. Det er i nogle kredse en ret populær måde at tjene penge på kryptovalutaer, men det er bestemt ikke det mest oplagte eller nemmeste sted at begynde eller komme i gang med kryptovalutaer. For at kunne mine en kryptovaluta, skal du nemlig typisk have noget ganske avanceret (og dyrt) hardware udstyr, som kan trække store mængder af data. Inden for denne tilgang forsøger alle ”minearbejderne” at løse den samme opgave samtidig, og kun den ene person som formår at løse problemet får gevinsten. Konkurrencen er stor og det kræver en ganske signifikant investering i form af dyrt og avanceret computerudstyr.

Risici ved handel med kryptovalutaer

Som med al anden handel med aktiver, så er der også risici forbundet med kryptovalutaer. Selvom de bagvedliggende teknologier blandt andet er udviklet for at øge sikkerheden med transaktioner, så er der stadig adskillige måder, du kan miste dine penge på, og det er således vigtigt at være opmærksom på de mest basale faldgruber, inden du bevæger dig ud i handlen med kryptovalutaer.

Den primære fare ved kryptovalutaer er, at de er enormt ustabile. De kan svinge hele 5-10% i værdi på en enkelt dag, og hvis du køber på det forkerte tidspunkt, kan du således hurtigt miste mange penge. Det skete blandt andet for en stor andel af mennesker, som pludselig fik blod på tanden, da Bitcoin havde sin himmelflugt i 2017. De fleste investorer i Bitcoin mistede dog en masse penge på disse investeringer, da Bitcoin ikke siden da har haft samme høje markedspris.

En anden signifikant risiko, som er værd at holde in mente, er at du kan miste dine nøgler. Dine nøgler er som tidligere nævnt din adgang til din kryptovaluta, og uden din nøgle kan du aldrig få adgang til den igen. Dette triste fænomen blev desværre virkelighed for mange, som havde købt Bitcoins dengang de næsten intet var værd. Da de pludselig steg voldsomt i værdi, og ejerne gerne vil sælge og tjene en stor profit, så kunne mange ikke finde deres nøgler, som var blevet tabt eller glemt på en gammel computer eller lignende.

Vælg den rette strategi for dig

Præcis som med alle former for investering og handel med aktiver, så handler det i høj grad om at finde en strategi, som passer til dig. Inden for kryptovalutaer findes der en del forskellige strategier, som alle er værd at overveje for dig, som er ny inden for kryptovaluta eller måske skal til at starte op helt fra bunden af. Nedenfor har vi listet tre af de mest almindelige former for strategier, når det kommer til handel med og investering i kryptovaluta.

Strategi 1: Dagshandel

Dagshandel er et begreb, som du formentlig hovedsageligt kender fra aktiemarkedet og handel på aktiebørsen. Dagshandel går kort fortalt ud på at købe og sælge et aktiv inden for samme dag med fokus på at opnå en profit. Det betyder kort sagt, at du skal forsøge at købe billigt tidligt på dagen og sælge dyrere senere samme dag. Selvom dette er den gængse definition af dagshandel, kan du dog også godt købe én dag og sælge den næste. Det vigtige aspekt inden for denne strategi er den korte tidshorisont.

Da kryptovalutaer kan svinge meget i værdi i løbet af en enkelt dag, er netop denne strategi både udbredt og populær. Hvis du er dygtig, og ved hvad du laver, kan du nemlig opnå en ganske pæn fortjeneste på en god dag. Køber du for eksempel 1000 enheder af en kryptovaluta til en kurs på 10 kroner stykket om morgenen, og kan du sælge alle 1000 enheder til en kurs på 11 kroner lidt senere samme dag, så har du tjent 1000 kr. på et par enkelte timers nemt arbejde.

Der er flere forskellige strategier inden for dagshandel, og der er mange forskellige måder at undersøge og analysere (og gætte på), hvilke kryptovalutaer der stiger i løbet af en dag. Hvis du er nysgerrig på netop denne tilgang til handel med kryptovalutaer, kan det være en god idé at sætte dig ind i de forskellige strategier.

Strategi 2: Køb og hold

Køb og hold er den mest almindelige form for investering i kryptovaluta i dag. Den kræver meget lidt energi og tid fra dig og er på alle måder en ganske passiv form for investering. Her køber du blot en given kryptovaluta på et givent tidspunkt og så holder du ellers fast på den, indtil den på et tidspunkt (forhåbentlig) stiger i værdi.

Fordi svingningerne inden for kryptovalutaers værdi er så store og kan forekomme meget pludseligt, har du med denne strategi et potentiale for at tjene virkelig mange penge. For eksempel var en Bitcoin omkring 13 amerikanske dollar værd i 2013. Omkring slutningen af 2017 og begyndelsen af 2018 blev den handlet til omkring 20.000 amerikanske dollar. Det betyder, at hvis du havde købt for 200 amerikanske dollar i bitcoin i 2013, ville de på deres højeste have været mere end 300.000 amerikanske dollar værd. Denne stigning svarer til et afkast på 1500 gange på din oprindelige investering, hvilket er uhørt på så kort tid inden for eksempelvis aktiemarkedet.

Strategi 3: Satsning (værdistigning)

En satsningsstrategi er en form for porteføljestrategi, hvor du opkøber en eller flere forskellige små kryptovalutaer med håbet om, at en eller flere af dem på kort tid opnår stor værdistigning. Ved denne tilgang vil du som udgangspunkt altid undgå de større og allerede velkendte kryptovalutaer såsom Bitcoin eller Ethereum.

I stedet vil du undersøge, hvilke nye kryptovalutaer der ser dagens lys og derefter prøve at analysere dig frem til (eller gætte på), hvilken eller hvilke af dem, der på kort tid vil opnå større popularitet. Mange små kryptovalutaer udbydes nemlig til en slik, og hvis de pludselig stiger til bare et par kroner eller dollar stykket, så har du pludselig opnået et afkast på potentielt flere hundrede procent.

Valg af platform

Lige som inden for aktiehandel, findes der også mange forskellige platforme til handel med kryptovaluta. Det fungerer således, at du skal overføre penge eller kryptovaluta til den pågældende platform, inden du kan handle med kryptovaluta her. Derfor er det også vigtigt, at du vælger en platform, som passer til dig, så du kan komme godt fra start.

Du bør bruge noget tid på research, inden du kaster dig over en platform. Det kan være en utroligt god idé at læse anmeldelser af de forskellige platforme fra andre brugere, så du kan danne dig et indtryk fra andres oplevelser. Udover det bør du som minimum overveje disse forskellige aspekter, inden du vælger din platform:

Gebyrer og omkostninger

Lige som med de fleste former for handel med aktiver, så er det svært at komme uden om omkostninger, gebyrer og afgifter, som typisk finder sted, idet du køber eller sælger din kryptovaluta. Køb og salgsgebyrer er ofte enten et fast beløb eller en procentdel. Udover disse gebyrer kan der også være omkostninger til både ordrer og transaktioner (altså når du for eksempel køber en vare for din kryptovaluta).

Sikkerhed

Selvom kryptovalutaer i mange henseender er skabt for at være en mere sikker form for valuta, så er markedet fortsat mindre reguleret end for eksempel aktiemarkedet. Det betyder, at du i høj grad selv skal være opmærksom på og tage ansvar for din egen sikkerhed, når du handler. I forbindelse med sikkerhed, kan det være en god idé at læse om andres erfaringer med platformen, og særligt holde øje med om nogen har haft problemer med sikkerhedsmæssige aspekter.

Kundeservice

Hvis du pludselig står med et presserende problem eller et vigtigt spørgsmål, så er det rart at vide på forhånd, hvorvidt en pågældende platform har god kundeservice. Det handler både om, hvor nemt det er at kontakte kundeservice, men også om graden af god kundeservice. Først og fremmest bør du sætte dig ind i, hvornår på døgnet du kan kontakte kundeservice og gennem hvilke kanaler (mail, telefon, chat og så videre). Derudover kan det igen være en god idé at søge specifikt efter andre brugeres oplevelse med kundeservice.

Hvilken platform skal jeg så vælge? jeg har kigget nærmere på de to mest populære

Det kan hurtigt virke ganske uoverkommeligt at komme i gang med at handle med kryptovaluta, netop fordi der er så meget forskelligrettet information om det på nettet i dag. Særligt kan mange opleve en nærmest form for lammelse, når der skal vælge platform, for hvilken er i virkeligheden bedst? Og hvad hvis jeg vælger forkert?

For det første er det typisk ikke så katastrofalt at vælge forkert. Det kan anbefales, at du starter ud med et lille beløb, og eventuelt prøver to eller tre platforme ud, som du har besluttet dig for passer godt til dig. Herunder gennemgår vi kort de to mest populære platforme for handel med kryptovaluta, som danskerne peger på.

Coinbase

En af de absolut største platforme i dag er Coinbase, som er amerikansk baseret og har over 20 millioner brugere. Det er således på mange måder en gennemtestet platform, og kan være et smart valg for dig, som er ny inden for handel med kryptovaluta.

Samtidig roses Coinbase ofte for sin brugervenlighed og sit gode design. Med hensyn til brugeroplevelse præsenterer Coinbase nemlig en slank, moderne og minimal brugergrænseflade, der helt klart er designet til at være tilgængelig for både afslappede investorer og de mere seriøse handlende.

Coinbase har to hovedplatforme: Coinbase for dig som ønsker et afslappet forhold til handel og investering i kryptovaluta, og Coinbase Pro for dig, som har en mere seriøs og måske avanceret tilgang. På Coinbase er brugerne i stand til at købe en bred vifte af kryptovalutaer på få minutter ved hjælp af deres kredit- og betalingskort, mens Coinbase Pro tilbyder P2P-udvekslingsplatform snarere end en traditionel mæglervirksomhed.

En ulempe ved Coinbase er – ifølge nogle brugere – at det er en ren kryptovaluta platform, hvorimod andre platforme tilbyder dig mulighed for at handle med både kryptovaluta, aktier og andre aktiver på samme tid.

eToro

Modsat hvad mange tror, så er eToro faktisk ældre end Coinbase. eToro blev stiftet i 2006 og er en israelsk finansiel investeringsplatform. Med hensyn til absolut variation, slår eToro Coinbase uden diskussion. På eToro har du mulighed for at handle med aktier, ETF’er, råvarer og kryptovaluta på én og samme tid. Det er således en genial platform til at samle alle dine investeringer.

Derudover har eToro også en unik funktion kendt som CopyTrading, som giver brugerne mulighed for automatisk at kopiere handelsmønstre fra andre succesrige handlere.

En anden stor fordel ved eToro, som har været med til at øge netop denne platforms popularitet er, at der opkræves nul handelsgebyrer. eToro er således en absolut sjældenhed blandt kryptovaluta platforme.

Både Coinbase og eToro kan være meget udmærkede platforme til dig, som er ny inden for handel med kryptovaluta. De er begge store, gennemtestede og meget vellidte for hver deres fordele. Hvis du derimod ikke har noget imod at sætte dig godt ind i, hvilken platform, der passer bedst til dig, så kan du måske gennem research finde en anden og mindre platform, der er mere ideel.

Kryptowallet – opbevaring af dine nøgler

Inden for kryptovalutaer er der mange forskellige begreber at holde styr på, og det er vigtigt at holde tungen lige i munden. Inden du begynder at handle, skal du nemlig også anskaffe dig en kryptopung (crypto wallet). Denne pung anvendes ikke til opbevaring af din kryptovaluta, men til opbevaring af dine nøgler.

En kryptowalletkan være udformet som både en service, et software program eller en fysisk enhed, og opbevarer både dine private og offentlige nøgler. En offentlig nøgle bruges kun til at kryptere information og kan således ikke dekryptere. En offentlig nøgle gør, at enhver kan sende en bestemt modtager en sikker meddelelse. En privat nøgle derimod kan bruges til at dekryptere meddelelser, som er blevet krypteret med en matchende offentlig nøgle.

Det lyder lidt snørklet, og det er det også. Men kort fortalt så skal en person bruge din offentlige nøgle for at sende dig kryptovaluta. Din offentlige nøgle er således lidt som en adresse, hvis en person gerne vil sende dig et brev. Din private nøgle er dét du skal bruge for at ”læse brevet” – altså tilgå den sendte kryptovaluta.

Du bør læse lidt om de forskellige typer af punge, inden du går i gang for at finde frem til, hvilken slags (for eksempel hardware, software eller udskrift på papir) der passer bedst til din smag.

Sådan kommer du i gang med at handle – en trin-for-trin guide

I denne guide har vi nu skrabet overfladen på mange af de forskellige elementer, som handel med kryptovaluta berører. Forhåbentlig er du blevet klogere på nogle af de mest fundamentale ting ved kryptovaluta, og føler dig lidt tættere på at være klar til at handle med kryptovaluta. Her er en kort og simpel trin-for-trin guide til, hvordan du skal angribe handel med kryptovaluta, når du kommer så langt.

1.      Find ud af, hvilken kryptovaluta du vil handle

Som nævnt tidligere findes der utroligt mange forskellige typer af kryptovaluta i dag, og når du skal vælge, hvilken slags du gerne vil have fat i, bør du i høj grad tage stilling til, hvad du ønsker at anvende din valuta til. Skal du udelukkende bruge den som investering, eller kunne du godt tænke dig at bruge din kryptovaluta som en digital valuta, hvor du faktisk køber varer eller services for den?

Du kan selvfølgelig også købe flere forskellige slags, men alt efter hvor dit fokus ligger, bør du købe kryptovaluta, som passer til formålet. Hvilken eller hvilke slags kryptovaluta, du vælger at købe, vil formentlig også påvirke dit valg af platform.

2.      Opret dig på platformen

Når du har besluttet dig for en eller flere slags kryptovaluta, du gerne vil købe, og du har fundet en platform, der matcher dine ønsker og behov, så er det tid til, at du opretter dig på platformen. Det er meget nemt at oprette sig, og i langt de fleste tilfælde skal du blot oplyse din e-mailadresse og finde på et brugernavn og password.

3.      Køb din kryptovaluta

For at komme i gang med at købe kryptovaluta på din valgt platform, skal du først overføre penge til din nye bruger. Dette er samme procedure som ved de fleste former for aktiehandelsplatforme, hvor du altså overføre penge til din konto på den gammeldags facon, for så at kunne omdanne dine penge til kryptovaluta inden i platformen. Tænk på det lidt lige som et kasino, hvor du først skal købe chips for at kunne spille roulette eller blackjack. Chipsene har ikke en værdi uden for kasinoet, og du skal derfor også omdanne dine chips til almindelige penge igen, når du forlader kasinoet. Dette er samme princip som med handel på diverse kryptoplatforme.

Når du har overført penge til din egen konto, kan du således købe den ønskede kryptovaluta. Søg efter den pågældende valuta på din platform, vælg antal og gennemfør transaktionen. Nu ejer du kryptovaluta. Mange foretrækker efter hvert køb at flytte kryptovalutaen over på deres egen adresse for at beskytte imod tyveri eller hvis platformen mod forventning skulle gå konkurs.

Husk på, at det er ved køb af kryptovaluta, at de fleste platforme tager deres gebyr. Så tænk dig altid godt om, inden du trykker køb.

4.      Sælg din kryptovaluta

Et salg fungerer lige så nemt på de fleste platforme som et køb gør. Du vælger blot den valuta, du gerne vil sælge, vælger antal (afhængig af hvor meget du har, og hvor meget du gerne vil sælge) og klikker på gennemfør transaktionen. De fleste sigter efter at sælge med profit, så sørg for at der er tilfredsstillende forskel på din købs- og salgspris, hvis det er denne strategi, du går efter. Forskellen skal således gerne være en pæn del større end de gebyrer, du har måtte betale i forbindelse med transaktionerne.

Tre hurtige tips og tricks til dig, der skal investere i kryptovaluta for første gang

Hvis du som mange andre er overvældet af al den information, og de mange forvirrende råd fra ”eksperter”, som stikker i øst og vest, så synes du måske handel med kryptovaluta virker noget uoverskueligt efterhånden. Derfor har vi samlet blot tre tips i dette afsnit, som du kan læne dig op ad for at undgå de første begynderfejl.

1.      Forstå risikoen

Der er altid risiko ved investeringer. Alle investeringer. Derfor er det utroligt vigtigt, at du ikke har nogen illusioner om, at du bliver rig på ingen tid, og at du blot skal hælde alle dine opsparingspenge i Bitcoin for at opnå dette.

Kryptovalutaer har – som nævnt flere gange i denne artikel – enorme svingninger i forhold til udbud og efterspørgsel. Og derfor kan der også være særlig stor risiko forbundet med at investere i netop disse aktiver. Det bør du være indforstået med, inden du går i gang, og det bør i høj grad være med til at forme den strategi, du vælger.

2.      Beskyt dine private nøgler

Dine private nøgler er bogstaveligt talt dine nøgler til din formue. Hvis du mister dine nøgler, kan du aldrig få dem igen og dine penge vil være tabt. Derfor er det en helt essentiel ting, at du på forhånd lægger en strategi for, hvor du opbevarer dine private nøgler, så du aldrig mister dem.

Du kan have dine nøgler opbevaret online eller fysisk. Vælg et sted, som virker både sikkert og nemt at huske og tilgå for dig. De skal ikke være så let tilgængelige at andre kan få fingrene i dem, men heller ikke så godt gemt væk, at du selv mister adgang. Balancen er i sidste ende op til dig, men er en god ting at overveje, inden du overhovedet går i gang med at handle.

3.      Hav et specifikt formål med hver handel

Når du investerer i en eller flere kryptovalutaer, bør du forstå, at netop dette marked er utroligt flygtigt. Handel med digitale valutaer er et nulsumsspil; du bør indse, at der for hver sejr er der et tilsvarende tab. En vinder og en anden taber.

De fleste begyndere begår en almindelig fejl ved at købe en kryptovaluta, fordi prisen synes at være lav, eller hvad de anser for overkommelig eller rimelig. Men selvom dette kan være en god idé for nogle typer af aktiehandel, så er det ikke samme princip inden for handel med kryptovalutaer.

Prøv i stedet at se, om du kan gennemskue nogle trends og tendenser i markedet, og prøv at træne dig selv til at blive god til at analysere, hvornår en kryptovaluta går op eller ned. Hvis du formår dette, så er du et langt stykke ad vejen for at blive en succesrig investor i kryptovaluta.

Skat og kryptovalutaer – undgå misforståelser og faldgruber

Sidst men ikke mindst i denne guide, vil vi gerne runde de skattemæssige aspekter ved handel med kryptovaluta, som er værd at vide lidt om, inden du går i gang. De første par år var handel med kryptovaluta lidt som det vilde vesten, hvor de forskellige skattestyrelser i verden ikke rigtigt blandede sig. Det ændrede sig dog også drastisk, da der begyndte at være rigtigt mange penge involveret i handel med kryptovalutaer.

Selvom de fleste skattemyndigheder har fokus på at lave regler for køb og salg med kryptovalutaer, så er det fortsat et ukendt og nyt territorie med mange gråzoner. Der findes mange modsatrettede informationer på nettet i dag, og det bedste du kan gøre er at søge råd direkte på skattestyrelsens hjemmeside. Du skal dog være opmærksom på, at der løbende kan komme nye regler, og derfor er de regler som du handler efter i dag ikke nødvendigvis de samme, som når du måske skal sælge igen om fem eller 10 år.

Den danske skattestyrelse anser handel med kryptovaluta som spekulation – altså handel med henblik på at opnå en fortjeneste – og derfor skal du også oplyse fortjeneste eller tab i forbindelse med afståelse af din kryptovaluta.

Du skal opgøre både fortjeneste og tab på din årsopgørelse. Fortjeneste fra dine salg skal skrives i rubrik 20, og tab skal angives i rubrik 58 på årsopgørelsen. Du må ikke modregne dine tab fra din fortjeneste.

Jeg håber, at du med denne guide er blevet klogere på, hvad kryptovaluta er, hvorfor det kan være en spændende investeringsmulighed, samt hvordan du kommer godt i gang med at handle med kryptovalutaer som helt nybegynder.