Hvad er omvendt aktiesplit?
Et omvendt aktiesplit er når en virksomhed ligger aktier sammen, så de har mindre aktier på markedet, men til en større værdi. Det kunne f.eks være at man lagde 10 aktier sammen til 1. Værdien af den ene aktie vil efterfølgende stige tilsvarende, så den er det samme som 10. Du vil derfor ikke kunne mærke noget rent værdimæssigt, kun at antallet falder.
Et omvendt aktiesplit kan bruges af virksomheder hvis de vil øge værdien af en enkelt aktier, mod at nedbringe mængden af aktierne på markedet tilsvarende. Firmaet bliver derfor ikke mere værd og du mister som aktionær heller ikke penge på det.
De forskellige børser rundt omkring i verden, har forskellige krav til hvor meget en aktie som minimum skal koste, for at blive noteret på børsen. Kommer en aktie under denne værdi, bliver den afnoteret. Det er her et omvendt aktiesplit kan komme i spil. Hvis f.eks en børs har et krav på minimum $5 per aktie, og prisen på en enkelt aktie er på vej under denne grænse, så kunne man lave et omvendt aktiesplit 2 til 1, så prisen på aktien bliver fordoblet og kan blive på børsen. Det samme gør sig gældende hvis man vil ind på et nyt marked, men aktieprisen ikke er høj nok, så kan man igen lægge aktier sammen, så den kan blive noteret på børsen.
Du mister ikke penge på et omvendt aktiesplit
Det er vigtigt at slå fast at du ikke mister penge på et omvendt aktiesplit, da prisen for din portion aktier forbliver den samme. For at komme med et forståeligt eksempel, kan vi tage en pizza. En pizza bliver hverken større eller mindre, lige meget hvor mange stykker den deles i.
Det eneste sted hvor du kan mærke en forskel, er hvis du ejer et ulige antal aktier. Lad os sige at du har 55 aktier i en virksomhed og de laver et omvendt aktiesplit 10 til 1, så skulle du have 5½ aktie, hvilket ikke er muligt, så du får udbetalt dagsværdien for den halve aktie. Så du mister ingen penge.
Er det normalt at lave et omvendt aktiesplit?
Jeg vil ikke sige det er normalt, men det er bestemt heller ikke unormalt. Det sker med jævne mellemrum at virksomheder laver aktiesplit og omvendte aktiesplit – også for de helt store virksomheder. Faktisk splittede Microsoft deres aktier hele 9 gange i perioden 1987 til 2003.