Udbytteaktier – Den store guide
Aktier er en verden, der kræver en del at sætte sig ind i, hvilket også er grunden til, at mange aldrig rigtigt kommer i gang med at investere – og det er en skam.
Mange holdes også tilbage af frygten for at miste penge. Selvfølgelig er der en risiko, når du investerer, men i virkeligheden mister dine penge også værdi af bare at stå i banken, hvorfor du på en måde ikke har det helt store at tabe.
Dog er der en endnu større chance for, at du kan tjene på din investering, hvilket netop er hele pointen med den. Og modsat hvad mange tror, så kan du faktisk tjene penge på de aktier du ejer, helt uden at sælge dem, hvorfor du har mulighed for at få en passiv indkomst ved siden af den, du tjener via arbejdet, hvis du vælger at købe udbytteaktier.
Derfor kan det stærkt anbefales at give sig i kast med det, så du kan blive rigere fra hver dag, der går – eller blot engang ude i fremtiden.
Hvis du vil i gang med at investere i aktier, handler det altså blot om at kaste dig ud i det – efter en grundig research af emnet og dine muligheder selvfølgelig.
Hvis du vil have en lille guide til aktieverden – specifikt den del af verden, der betaler udbytte i intervaller – så er du kommet til det rette sted. Her gennemgås nemlig lige netop alt om udbytteaktier, hvorfor du kan blive meget klogere på emnet lige her.
Hvilke investeringsmuligheder er der?
Først og fremmest, før du giver dig i kast med udbytteaktier, så er det værd at tænke kort over de forskellige investeringsmuligheder. Der findes en lang række forskellige ting, som du kan investere i, hvilket bestemt ikke gør det nemmere at finde rundt i investeringer og investeringsmuligheder.
Aktier, obligationer, opsparingskonti, lån, kryptovalutaer, ejendomme, guld, råstoffer og faktisk også meget andet.
Dog er er det oftest det ”nemmeste” at investere i aktier, hvorfor det stærkt kan anbefales at begynde her. Herunder udbytteaktier, som vi vil gå i dybden med i dette indlæg.
Hvad vil det sige at købe en aktie?
En aktie er en lille del af en virksomhed eller et selskab; man kan altså sige, at du bliver medejer, men uden at have nogen reel indflydelse på firmaet. Og når først du har investeret, kan du kalde dig selv for aktionær.
Hvilken virksomhed du investerer i, bestemmer du sådan set selv, og det behøver ikke at være noget, som du har interesse i. Dog anbefales det at lave en lille smule research i virksomheden, inden du investerer i den.
Når du investerer i en aktie, kan du vælge mellem flere forskellige typer aktier: Cykliske aktier, defensive aktier, vækstaktier, value-aktier, afkastaktier og udbytteaktier, og de har hver især fordele og ulemper.
Den aktie, som du skal vælge, hvis du ønsker en passiv indkomst ved siden af den, som du tjener via arbejdet, er udbytteaktien.
Hvad er udbytteaktier?
Udbytteaktier er en aktie i selskab, hvor selskabet udbetaler en del af sit overskud til dig, hvis du er en af dets aktionærer. Dermed får du altså et afkast – en fast indtjening – uden at du skal sælge aktien, hvorfor det bliver en form for passiv indkomst eller en kapitalindkomst, da du skal betale skat af den.
Ofte vil selskaberne, der tilbyder udbytteaktier, være veletablerede selskaber, der har en stabil indtjening og dermed har et fast overskud, som de har råd til at give væk. Det inkluderer ofte forsikringsselskaber, forsyningsvirksomhed og fødevareproducenter.
Selskabet bestemmer selv, hvor meget de betaler til aktionærerne og hvor ofte. Det kan altså være én gang om året, eller det kan være en gang hvert kvartal. Det vil dog ofte være et fast interval, så du kan være sikker på et modtage penge regelmæssigt og virksomheden ikke blot deler ud, når det lige passer dem.
Udbytteaktier i samarbejde med andre aktietyper
Der findes som sagt flere forskellige typer aktier, og der er selvfølgelig forskelle på dem alle sammen, hvorfor der også er fordele og ulemper ved dem alle.
Udbytteaktier kan med fordel bruges i kombination med andre aktietyper, og på den måde kan du tjene flere og flere penge, hvis du holder denne del af din økonomi mere eller mindre for sig selv i løbet af en årrække, hvor din indtjening fra arbejdet dækker dine behov.
For eksempel findes der en aktietype kaldet cykliske aktier, der betragtes som værende nogle af de mest følsomme aktier på markedet, da de er stærkt afhængige af samfundsøkonomien, hvilket står i kontrast til udbytteaktier, der nogenlunde giver det samme i udbytte ved hver udbetaling. Dog vil du kunne opleve en stor stigning i den cykliske akties værdi lige inden en økonomisk opsving, hvorfor du vil kunne få flere penge imellem hænderne her. Dette er ligeledes ikke tilfældet ved en udbytteaktie, da denne både er mere stabil i medgang og modgang.
Defensive aktier fungerer nogenlunde modsat, men alligevel på samme måde, da de er mest værd i lavkonjunkturtiderne og dermed også er afhængige af samfundsøkonomien. Disse er særligt velegnede til dig, der ikke presses af samfundets økonomiske nedgang, men ligesom ved den forrige, får du altså heller ikke her en passiv indkomst, men derimod sikrer du dig blot ekstra penge mellem hænderne i fremtiden.
Disse to er gode at kombinere med dine udbytteaktier, hvis du er finansielt stabil, hvorfor de altså ikke er fornuftige valg til alle.
Nogle aktietyper, der til gengæld kan gavne dig, der har en passiv indkomst fra eventuelle udbytteaktier, er value-aktier, da disse sælges til en lavere pris, og dermed er en fornuftig langsigtet investering, som du kan bruge dine udbyttepenge til at investere i. Disse to arbejder altså fornuftigt sammen.
En der ligner denne, er afkastaktien, hvor du ligeledes køber denne for en lav pris, venter på den stiger i værdi og derefter sælger den igen og skaber en indtjening. Derfor er denne også en god kombination med udbytteaktien, da du kan bruge udbyttet på at investere langsigtet.
Jo flere succesfulde aktier, du har, jo flere penge får du i hånden, men også på papiret, hvorfor du med fordel kan kombinere aktierne, når du har fået udbytte fra udbytteaktierne.
Penge i hånden eller penge på papiret
Noget, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker at bevæge dig ind i verden af udbytteaktier, er, at aktiens værdi falder, når udbyttet udbetales til aktionærerne.
Altså får du måske penge i hånden, men på papiret bliver du ikke rigere, da aktien bliver mindre værd.
Dette kan simplificeres med et eksempel: hvis aktien er 110 kr. værd, og selskabet betaler 10 kr. i udbytte, så har du altså nu kun 100 kr. på papiret, men til gengæld har du 10 kr. i hånden.
Derudover bliver du yderligere fattigere på papiret, da du skal betale skat af de 10 kr., som du har fået udbetalt. Skatten for aktier ligger mellem 27-42%, hvorfor du efter skat kun vil have 100 kr. på papiret og 5,6-7,3 kr. i hånden, og dermed har du altså mistet penge igennem udbyttet.
Hvad er aktietilbagekøb?
Når der tales om udbytteaktier, så er det også vigtigt at vide, at begrebet aktietilbagekøb eksisterer.
Hvis et selskab vælger at sætte sine penge andetsteds – det kan være for at investere i nye tiltag, konsolidere sig eller afvikle gæld – så kan de købe sine aktier tilbage og dermed spare de penge, der ville gå til aktionærerne. Dette kaldes aktietilbagekøb og det kan få konsekvenser for aktiekursen.
Fordele ved køb af udbyttebetalende aktier:
- Du får pengene nu og her: Hvis du vælger at investere i aktier, der ikke er udbyttebetalende, vil du skulle vente indtil du (eventuelt) sælger dem, før du vil se pengene på kontoen.
- Ved køb af udbyttebetalende aktier får du en passiv indkomst: En passiv indkomst kan betragtes som en investering, som du tjener penge på løbende, uden at du skal lægge arbejde i det.
- Du får et supplement til din løn: Fordi du får pengene udbetalt løbende, vil det være en form for supplement til din løn.
- Du kan geninvestere de penge, du får udbetalt: I og med du får udbetalt penge i faste intervaller, får du også ekstra penge, som du kan geninvestere.
- Udbyttet stiger eller forbliver ofte det samme i nedgangstider: Hvis du lægger penge i en aktie, som du først får penge ud af, når du sælger den, vil du ikke kunne udnytte nedgangstiderne. Dog får du ofte stadig et udbyttebeløb i nedgangstider
- Du kan udnytte nedgangstider: I nedgangstider vil der være et udsalg i aktierne, hvorfor du får muligheden for at geninvestere i aktiemarkedet, mens der er tilbud på de forskellige aktier.
Ulemper ved køb af udbyttebetalende aktier:
- Du betaler skat af udbyttet: Den indkomst, som du har, hver gang selskabet udbetaler penge til aktionærerne, skal du betale skat af. Dog skal du også betale skat af den indtjening, du får, når du (eventuelt) sælger din aktier i et selskab uden udbytte.
- En udbyttebetalende aktie giver mindre end ved vækstaktier: Selvom du skal betale skat for begge dele, vil du stadig tjene mere på vækstaktien i det store hele. Hvis du har to fiktive selskaber, der hver stiger 5% i værdi årligt, vil du tjene mest på den, der ikke betaler udbytte, da du betaler skat af flere omgange ved udbyttebetalende aktier.
Skal du vælge udbyttebetalende aktier eller aktier uden udbytte?
Hvorvidt du skal vælge det ene eller det andet, er en meget individuel sag, da det simpelthen handler om dine præferencer.
På den ene side har du udbyttebetalende aktier, der giver dig en fast indkomst, som du eventuelt kan bruge til at geninvestere og på den måde tjene endnu flere penge – samt får du muligheden for at udnytte aktiemarkedet i nedgangsperiode, hvorfor du kan få billige aktier, der lader dig tjene endnu flere passive penge, som du kan geninvestere og så videre.
På den anden side har du muligheden for at købe billigt og sælge for mere i fremtiden, hvilket rent teoretisk giver dig flere penge. Dog er denne metode meget teoretisk, da du lægger dine penge på et firma, som nogle andre forventer stiger i værdi. Altså handler det om spekulationer, og du er i virkeligheden ikke garanteret noget.
Valget imellem de to handler også om din finansielle situation og dine planer for fremtiden. Vil du være (næsten) sikker på at have mange penge om nogle år, eller vil du øge din indkomst årligt.
I og med der er fordele og ulemper ved begge dele, kan du også overveje at vælge en løsning, hvor du blander de to sammen. Brug eventuelt dine udbyttepenge på at geninvestere i en virksomhed uden udbyttebetaling, og sælg denne i fremtiden, mens pengene stadig tikker ind fra din aktie med udbyttebetaling. På den måde får du det bedste fra begge verdner.
Hvor meget kan du tjene på udbytteaktier?
Udbytteaktier kan betegnes som en jævn strøm af penge, og derfor er det selvfølgelig relevant, hvor meget du kan tjene på dem.
Dog er det ikke et spørgsmål, der kan svares på med tal, da det er meget forskelligt fra den ene virksomhed til den anden, og i høj grad vil det selvfølgelig også afhænge af, hvor meget du har investeret.
Derudover har virksomheden også den fulde kontrol over, hvor meget de har lyst til og ønsker at betale til deres aktionærer, hvorfor der igen er en stor ukendt faktor her.
Det, der dog er helt sikkert er, at du ikke vil tjene lige så meget på denne type aktie, som du vil ved en aktie, der sælges, når du føler, at du har fået nok værdi ud af den, grundet skatteulemperne, som der er ved denne type aktie.
Sådan kommer du i gang med at investere, hvis du er begynder
Som begynder kan det være utroligt skræmmende at kaste sig ud i en verden af aktier, da der er mange forskellige typer, meget uoverskueligt information at gå igennem, en hel del matematik og så selvfølgelig risikoen for at miste penge i forsøget.
Dog kan du – ved hjælp af 3 enkle trin – komme godt i gang på aktiemarkedet, hvorfor du blot bør kaste dig ud i det.
1. Opsøg en børsmægler eller din bank
Først og fremmest bør du opsøge din børsmægler eller din bank, da det er herigennem, du kan købe aktier.
Hvilken du vælger er helt op til dig, men der er selvfølgelig fordele og ulemper ved dem begge.
Hvis du vælger at gå til banken, vil du ofte blive opkrævet et højere gebyr, samt vil du blive præsenteret for et mindre udvalg. Dog vil vejledningen måske være bedre, da de har en nærmere indsigt i din økonomi, og de vil måske have nemmere ved at gennemskue, hvad der passer bedst til dig.
Hos børsmægleren gælder det modsatte: gebyret vil højest sandsynligt være mindre, og udvalget vil være større, men derudover er der også en anden fordel – du kan nemlig være registreret hos flere børsmæglere på én gang, og dermed kan du skabe dig et overblik over så mange muligheder som overhovedet muligt.
Sidst er der også den fordel, at du kan afprøve processen uden at bruge en øre på det. Hos børsmæglere tilbyder de nemlig ofte, at du kan afprøve hele processen med en demo-konto helt gratis, og derefter kan du begynde at afprøve dig med det hele i virkeligheden.
Dette skaber en sikkerhed for alle, og det lader dig blive familiær med systemet.
2. Læg dig fast på et beløb, som du vil investere
Når først du har fundet den platform og oprettet en konto, som du vil bruge til at investere, så skal du have valgt et beløb.
Hvis det er første gang, du investerer, kan det anbefales, at målet ikke er at investere hele din formue på én gang, men derimod blot at købe din første aktie.
Dette beløb skal indbetales på din konto, og det skal altså være baseret på din økonomiske situation, hvorfor det er helt individuelt, hvor stort beløbet er – dog skal du være opmærksom på, at der er nogle platforme, der kræver en minimumsindbetaling.
3. Invester i aktien
Når du har indbetalt et beløb til den platform, som du valgte i trin 1, skal du vælge en aktie eller et aktieindeks, som du gerne vil investere i.
Der vil i langt de fleste tilfælde være et søgefelt, som du kan bruge til at søge efter en specifik aktie.
Når først du har fundet den helt rette, så er du kommet til det trin, der er mest skræmmende – nemlig at købe aktien.
Dette kan virke – og det kan være – et stort øjeblik, hvis det er din første aktie, og derfor kan du bruge så lang tid på det, som du har brug for. Dog kan det være en god ide ikke at tænke over det for længe, da du risikerer at tale dig selv fra det ud fra frygt og ikke nødvendigvis rationale.
At købe den første aktie er nemlig i langt de fleste tilfælde en god ide, der vil gøre dig rigere på lang sigt, hvilket er den bedste måde at sørge for, at din fremtid bliver så komfortabel som overhovedet muligt, samt at dit overskud også vil være helt i top, når din pensionstid kommer. Selvom det måske virker som om, at det ligger langt ude i fremtiden, så er det værd at tænke på allerede nu.