skip to Main Content

Komplet guide til aktiesparekonto

Måske har du hørt om aktiesparekonto, den nye investeringsmulighed for almindelige privatpersoner. Hvis du ønsker at vide mere, fordi du overvejer at oprette en, eller hvis du bare generelt er nysgerrig, får du her en komplet guide med info og tips til aktiesparekonto.

Når det kommer til finans, er det altid en fordel at få sin viden fra en tredjepart, så det ikke kommer direkte fra den bank, der gerne vil have dig til at investere hos dem. Her kan du læse alt, hvad du behøver at vide, inden du begiver dig ud i mere grundig undersøgelse af markedet.

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto er en ny type investeringskonto, som giver væsentlige fordele, når det kommer til administrering og tilgængelighed for privatpersoner, og som også giver fordele i forbindelse med beskatning. Aktiesparekonti blev indført i 2019, og de gør det kort sagt nemmere og mere attraktivt for almindelige mennesker at investere i aktier.

Derfor er det relevant for dig, der gerne har villet investere, men som ikke helt har kunnet overskue det hidtil. Nu er det nemlig blevet nemmere og mere tilgængeligt for enkeltpersoner, og der er mange fordele ved det. Det er et enkelt investeringsmiljø, hvor du sparer både tid og penge, da der kun er 17% lagerbeskatning.

Det er kun lovligt at eje én aktiekonto per person. Det vil altså sige, at selvom mange forskellige banker udbyder kontotypen, kan du kun oprette én gældende aktiesparekonto.

Der er et loft på, hvor meget værdi du må have på din aktiesparekonto. Fra 1. juli 2020 er det blevet muligt at indskyde 100.000 kroner, hvilket kontrolleres årligt. Dette loft skyldes, at ordningen er så fordelagtig, at der bliver nødt til at være begrænsning på, hvor meget den enkelte borger kan udnytte det.

Det er smart at bruge en aktiesparekonto som en opsparing, uanset om det er den primære opsparing eller en supplerende.

Hvem kan investere og i hvad?

Enhver skattepligtig person i Danmark kan oprette en aktiesparekonto. De fleste banker tilbyder det, og mange udbyder det gratis og kommer med gode råd, rådgivning og så videre.

Som sagt kan du indskyde op til 100.000 kroner i alt, og dit indskud bliver hvert år sammenregnet. Ligger du under det maksimale beløb, er det dermed muligt at indskyde mere.

På Skats hjemmeside kan du kigge på listen over aktiebaserede selskaber, som du kan investere i. Du kan også investere i alle børsnoterede aktier, både danske og udenlandske.

En aktiesparekonto er et oplagt valg til en børneopsparing, hvilket du kan få din bankrådgiver til at hjælpe med at sætte op. Når aktierne stiger i værdi, trækkes der kun 17% af stigningen, og når så barnet fylder 18 og bliver myndigt, kan de få adgang til kontoen.

Svaret på overstående spørgsmål er altså: de fleste danskere kan investere, og de kan investere i det meste, så længe det er aktiebaseret og børsnoteret. Den lettere tilgængelighed gør, at det ikke blot i princippet er de fleste, der kan investere, men også i praksis, da det er langt nemmere og kræver mindre forhåndsviden end gammeldags investering.

Det skal du overveje først

Har du et økonomisk overskud af nogen som helst størrelse, er det værd at overveje en aktiesparekonto. Som det fremgår af denne artikel, er der fordele ved netop denne type investering. Dermed er de ting, du skal overveje, nogenlunde det samme, som man normalt skal overveje, når man overvejer at investere. Blot med mindre skepsis, da der her er en lavere rente, og det hele bliver lettere.

Selv hvis dit overskud er langt større end loftet på 100.000 kroner, kan det give god mening at oprette en konto. Og selv hvis dit overskud er mindre, kan du oprette én og tilføje det, du har råd til år efter år.

Det, du skal overveje, er nærmere, hvilken bank du vil oprette kontoen igennem. Her er det en god idé at researche og forhøre sig om, hvad de forskellige banker tilbyder i forhold til service og rådgivning. Måske er det ikke den bank, du normalt benytter, der giver de bedste fordele omkring aktiesparekonto. Diskutér det eventuelt med dine nærmeste.

En sidste ting, der er vigtig at vide, når du overvejer det, er, at du kan hæve frit fra kontoen uden beskatning, og du skal dermed ikke være bange for at fastlåse penge, som du pludseligt kunne gå hen og få brug for.

Sådan kommer du i gang

Som sagt er det første oplagte skridt, når du da først har læst en smule op på, hvad en aktiesparekonto er, at undersøge de forskellige banker og muligheder for at oprette en. Her kan du kigge på bankernes hjemmesider, du kan google anmeldelser og anbefalinger, men det kan også være en fordel at ringe rundt og forhøre dig om, hvad de ellers vil tilbyde dig, og hvad de hver især har at sige. Det kan give en lidt bedre idé om, om du har lyst til at lade dem håndtere dine penge, at du har snakket med dem mundtligt.

Herefter er det selvfølgelig med at gå i gang med at investere, hvilket er en helt anden sag. Igen er det en fordel at tale med din bankrådgiver omkring denne del. Bed dem om at anbefale aktier, der er sikre, og som generelt stiger støt i værdi, i stedet for at tage risikable chancer.

Ønsker du at bruge kontoen som en opsparing, er denne sidste pointe særligt central. Du vil have din bank til at investere dine penge i noget fornuftigt, som kan få beløbet til at stige jævnt, men mere end noget andet sørge for, at det ikke formindskes. For en, der ikke som sådan interesserer sig for aktiemarkedet, er det en god idé at overlade investeringen til en professionel. Det samme kan siges om børneopsparinger.

Når det så er sagt, kunne det ikke være nemmere: du kontakter din foretrukne bank og opretter en aktiesparekonto. Tillykke, nu er du investor!

This Post Has 0 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *